Badr Hari: mijn verhaal – Maarten Bax

‘Dit is de énige echte geautoriseerde biografie over mij, Badr Hari. Al die andere vertellen onwaarheden, sprookjes. Het is nu tijd om mijn verhaal te vertellen en de zaken eens goed uit te leggen. Sportjournalist Maarten Bax heb ik een kijk in mijn leven gegund. Dit boek is de waarheid, al zullen sommige mensen na het lezen ervan niet blij zijn.’
Kickbokser Badr Hari werd bij het grote publiek bekend door het vechtincident tijdens het feest Sensation White. Sindsdien is iedere stap die de Marokkaanse Nederlander zet, nieuws. Ook zijn relatie met Estelle Cruijff werd breed uitgemeten in de media. Badr Hari vertelt in dit boek over zijn jeugd, matchfixing, zijn incidenten in het uitgaansleven, zijn relaties met vrouwen, zijn tijd in de gevangenis, de pers, Wesley Sneijder en nog veel meer. Rauw en openhartig, zonder het mooier te maken dan het is. Voor iedereen die geïnteresseerd is in het veelbewogen leven van deze controversiële vechtsporter!

Badr Hari kende ik al als kickbokser maar verder wist ik niks van hem en eigenlijk was ik ook niet geïnteresseerd in hem. Maar vanaf de toeloop naar het gevecht tussen Badr Hari en Rico Verhoeven veranderde dat. Zijn bijzondere gedrag intrigeerde mij. Zoals ik wel vaker heb kreeg ik een lichte ‘obsessie’ en zocht ik zoveel mogelijk interviews van hem op. Maar toen kwam ik erachter dat hij weinig interviews doet. Bovendien had ik het gevoel dat hij zich niet écht openstelde in interviews of talkshows (wat hij ook later toegaf in het boek). Na ik alle interviews en filmpjes en zijn documentaire had gezien liet ik het erbij. Toen hij weer veel in het nieuws stond over zijn vrijlating en het nieuw geplande gevecht tegen Sesdy Gerges ontdekte dat hij ook een biografie had geschreven die ik dan ook meteen gelezen heb.

Badr Hari vertelt als het ware zijn hele ‘levensverhaal’. Hij begint bij zijn jeugd en gaat op chronologische volgorde verder tot ongeveer 2014. Wat ik vooral heel bijzonder vond tijdens het lezen is dat ik het gevoel had alsof Badr gewoon naast me zat en zijn levensverhaal aan mij stond te vertellen. Zijn manier van schrijven sloot precies aan op hoe je hem ziet op interviews en op tv.

Dit boek moet je niet gaan lezen om omdat je geïnspireerd wil worden om zelf een topsportcarrière na te jagen. Je moet dit boek niet lezen omdat je denkt dat er wijze lessen uit te halen zijn.  Dit boek is namelijk niet inspirerend bedoeld en er zijn ook vrijwel geen levenslessen in te vinden. Je moet het alleen lezen als je oprecht geïnteresseerd bent naar Badr Hari zélf, want alleen dan is deze biografie boeiend voor je.

De schrijfstijl van het boek was fijn: makkelijk weg te lezen. Geen moeilijke woorden, geen moeilijke zinnen. Ideaal om te lezen wanneer je te druk bent om een boek te lezen met veel diepgang.

Badr vertelt ook veel over hoe hij onterecht negatief in de media wordt neergezet. Hij maakt een aantal misverstanden over zijn rechtszaken duidelijk aan de lezer. Dit is verhelderend en tegelijkertijd ook  een herinnering dat je niet altijd moet geloven wat de media te zeggen heeft.

Hij is heel eerlijk in het boek.  Hij besteedt aandacht aan personen die veel voor hem hebben betekent in zijn leven. Aan de andere kant besteedt hij ook aandacht aan personen die hem hebben ‘verraden’ in zijn carrière. Dingen waar hij trots op is benoemt hij, maar ook dingen waar hij spijt van heeft of wat hij beter anders had kunnen doen.

Hij bespreekt uitgebreid een aantal wedstrijden, zijn hoogtepunten maar ook de (klein aantal) wedstrijden die hij heeft verloren. Hij geeft commentaar op zichzelf en de gebeurtenissen. Hij geeft veel commentaar op de gebeurtenissen en ik vond het erg interessant om te lezen hoe hij hier zelf op terugkijkt.

Dit boek was eigenlijk precies wat ik ervan verwacht had en daar ben ik tevreden mee.

Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: