Liberating life: Woman’s revolution – Abdullah Öcalan

The author has been known mostly for the national liberation struggle he has waged against the Turkish state and as the architect of the peace process between the PKK and the Turkish state. However there is more than what meets the eye. He has in parallel waged a more fierce struggle with the Kurdish community for change and transition both theoretically and in practice. One of those areas of fierce struggle is the women’s freedom. The practice Öcalan observed in real socialist countries and his own theoretical efforts and practice since the 1970’s has led him to the conclusion that the enslavement of women was the start of all other forms of enslavement.

Nadat ik van dezelfde schrijver ‘Oorlog en vrede in Koerdistan’ had gelezen kreeg ik zin om zijn twee andere korte boekjes te lezen. Feminisme is iets wat me heel erg interesseert dus ik koos ervoor om dit boekje te lezen voordat ik de laatste, ‘Democratic Confederalism’ ga lezen.

Öcalan beschrijft en vergelijkt de onderdrukking van vrouwen als slavernij. Slavernij steunt volgens hem op drie pilaren:
1) ideologische slavernij (waarbij religie een rol speelt)
2) het gebruikten van geweld en
3) het in beslag nemen van de economie.

Hij legt eerst uitgebreid deze 3 punten uit. Vervolgens bespreekt hij een aantal van deze zaken vanuit een Koerdisch oogpunt. Hij eindigt met een oplossing: jineolojî, een science gefocust op vrouwen. Hoe dat zich moet uiten in de praktijk kan ik niet kort bewoorden, daarvoor moet je het boekje denk ik echt zelf lezen. Ik weet niet zo goed wat ik ervan vind. Ik snap zijn plan en het idee maar ik zou willen dat hij er bijvoorbeeld in een ander boek uitgebreid deze plannen van jineolojî uitwerkt. Misschien heeft hij dat al gedaan in een van zijn boeken, maar daar zou ik nog achter moeten komen.

Hij is heel kritisch over religie. Misschien een vooroordeel, maar ik ging er gewoon vanuit dat hij moslim was, dus zijn harde kritiek kwam echt als een verrassing. Hij heeft vooral een negatieve kijk op de positie van de vrouw in de abrahamitische religies. Ik ben niet zo’n fan van religie de schuld geven van vrouwondrukking, al begrijp ik wel wat zijn punt is en waar hij op doelt.

De slavernij van vrouwen betreft volgens hem niet alleen vrouwen zelf maar het leidt ook tot slavernij van kinderen en zelfs van mannen. Zijn uitleg hierbij vond ik heel helder en zelf had ik er nooit zo naar gekeken. Tot dit boekje stond vrouwenondrukking voor mij los van alle andere soorten onderdrukking.

Er is wel een ding wat ik wat ik een beetje vervelend vond. Hier en daar beweert hij een paar dingen zonder bron, bijvoorbeeld over dat de emotionele intelligentie van een vrouwen. Dit klinkt voor mij eerlijk gezegd als onzin en ik vind het vooral jammer dat hierdoor de rest van de info ook minder betrouwbaar overkomt.

Dat was mijn enige minpunt, verder vond ik het ontzettend interessant om te lezen over feminisme vanuit een ander oogpunt dan een westers oogpunt.

Dank aan de vertaling door Havin Guneser

Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: