All about love – Bell hooks

Toen ik aan all bout love begon had ik bij het lezen van de introductie al meteen dat ik dacht ‘wow dit is interessant’. Het boek is uitdagender geschreven dan je typische zelfhulpboek, maar niet zo zwaar als het lezen van een academisch werk en die tussenweg vind ik heel erg fijn, vooral toen ik dit boek in de zomervakantie las.
Kort gezegd gaat dit boek over hoe wij allemaal beter zouden kunnen liefhebben. En dan heeft ze het niet over romantische liefde, maar alle vormen van liefde.

Het boek is opgedeeld in 13 hoofdstukken waarbij we beginnen met de definitie van liefde. Bell Hooks legt uit dat wij geen definitie hebben van het begrip liefde. We zeggen altijd dat liefde niet valt uit te leggen en dat het een gevoel is die we niet kunnen beschrijven. En veel mensen die over liefde hebben geschreven vermijden bewust de definitie van liefde. Hier gaat ze nog wat dieper op in en terwijl ik dit las dacht ik zelf ook ‘Waarom heb je een definitie nodig, we voelen en weten zelf toch allemaal wat liefde is?’. Ze komt met een antwoord: definities zijn belangrijk omdat we zonder een definitie ons dingen niet kunnen verbeelden. En als we iets niet kunnen verbeelden kunnen we er ook geen realiteit van maken. Een definitie van het begrip liefde is dus het beginpunt van het begrijpen van liefde. Als we een definitie hebben weten we waarover we praten als we het hebben over liefde.

Alle hoofdstukken daarna hebben verschillende onderwerpen. De volgorde van de onderwerpen sloten enorm goed op elkaar aan ook al waren ze totaal verschillend. Romantische liefde komt bijvoorbeeld pas in hoofdstuk 10 aan de orde en hierbij laat Bell Hooks ook zien dat ten eerste romantische liefde een vorm van liefde is en dat er buiten romantische liefde veel andere vormen van liefde zijn. Ten tweede leert ze ons dat je pas lief kan hebben op een romantische manier als je je hebt opengesteld aan andere vormen van liefde die ze in de voorgaande hoofdstukken bespreekt. De onderwerpen zijn naast dat ze heel goed op elkaar aansluiten ook nog eens heel erg compleet, alle belangrijke onderwerpen worden besproken.

Het was niet eens dat ze per se met dingen kwam die ik zelf nog niet wist, vooral achteraf gezien dacht ik ‘maar dit wist ik eigenlijk al allemaal’. Maar Bell Hooks vertelt het op zo’n manier dat je je realiseert wat je diep van binnen al wist. En dat is denk ik de kracht van dit boek, door je dingen te realiseren wordt je je er opeens bewust van en hierdoor kan het een kleine of grote impact op je leven hebben.

Nu we het toch over realisaties van gevoelens en andere dingen door boeken hebben, wil ik nog even terugkomen op Norwegian Wood van Haruki Murakami. In dit verhaal realiseert de hoofdpersoon zich het volgende: ‘Death is not the opposite of life but an innate part of it. By living our lives, we nurture death.’ Net als de hoofdpersoon in Norwegian Wood zag ik zelf de dood ook altijd als tegenovergestelde van het leven, in plaats van een deel van het leven. Met het hele verhaal erbij en de context om deze quote was dit een hele grote realisatie tijdens het lezen die een grote impact op me heeft gemaakt en mijn kijk op de dood totaal heeft veranderd. En nu las ik dus in All about books iets wat hier totaal op aansluit, maar dan met de toevoeging van liefde. In het hoofdstuk ‘Loss: loving into life and death’ legt ze uit hoe we door liefhebben de dood kunnen zien als deel van het leven in plaats van het einde van het leven. Hieronder een quote:

‘Loving makes it possible for us to change our worship of death to a celebration of life. In an unsent letter written to a true love in my life I wrote: “During the memorial service for her sister my friend gave testimony in which she declared ‘death has left us loving her completely.’ We are so much more able to embrace the loss of intimate loved ones and friends when we know that we have given our all – when we have shared with them that mutual recognition and belonging in love which death can never change or take away. Each day I am grateful for having known a love that enables me to embrace death with no fear of incompleteness or lack, with no sense of irredeemable regret. That is a gift you gave. I cherish it; nothing changes its value. It remains precious.” Loving does this. Love empowers us to live fully and die well. Death becomes, then, not an end to life but a part of living.

Even een iets anders: sinds ik ben begonnen met mijn studie vorig jaar ben ik onbewust veel gevoeliger en kritischer geworden naar de kwaliteit van non fictie boeken. Al heel snel denk ik ‘onbetrouwbare bron’ of ‘niet objectief’ of ‘slecht beargumenteerd’. Ik probeer het echter meer los te laten want wetenschappelijke boeken zijn met een ander doel geschreven dan de non fictie boeken die ik persoonlijk lees vind ik.
Ik lees het puur voor mezelf en hoef me naar niemand te verantwoorden. Ik lees het voor mijn plezier, mijn persoonlijke groei en om meer te leren over onderwerpen die ik interessant vind.

Dit was dus iets waar ik me heel erg bewust van werd toen ik all about love las. Bell hooks schrijft heel persoonlijk en betrekt haar eigen leven in alle hoofdstukken. Haar eigen kindertijd en relaties met mensen gebruikt ze vaak als voorbeelden om dingen te verhelderen. En in het laatste hoofdstuk ‘Destiny: When angels speak of love’ heeft ze het over liefde en geloof. Al deze persoonlijke dingen maakten dit boek minder objectief en argumenten minder hard. Toch heb ik heel erg genoten van dit boek. Het verschilt natuurlijk per onderwerp, maar een non fictie boek over liefde hoeft voor mij veel meer waarde als het persoonlijk is dan wanneer het heel objectief geschreven is en gebaseerd is op allerlei onderzoeken.

Ik raad dit boek oprecht aan iedereen aan, omdat ik geloof dat er voor iedereen wel een realisatie uit te halen valt. Deze blogpost wil ik eindigen met een mooie quote uit het boek:

‘Just by speaking to a stranger, acknowledging their presence on the planet, we make a connection.’

Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: