Womanprayers: prayers by women throughout history and around the world – Mary Ford-Grabowsky

Een perfect boek om je zus, je moeder of je beste vriendin cadeau te geven (maar ook je broer, je vader, je vrienden en eigenlijk aan iedereen!). In dit prachtige boekje heeft Mary Ford-Grabowsky de mooiste gedichten, gebeden en uitspraken geschreven door vrouwen verzameld. Anonieme gedichten, maar ook gedichten door heel bekende dichters. Vrouwen over de hele wereld en door de hele geschiedenis heen. Met andere woorden: een boekje met een geweldige diversiteit en representatie van vrouwen.

Het boekje begint met een korte introductie door Grabowsky waarin ze onder andere vertelt ‘hoe’ je dit boek moet lezen. Hier een stukje:

‘Begin to read your selection very slowly, out loud or silently, giving yourself as much time as possible to gently savor and digest every word, every sentence, every verse. Pause frequently to enjoy each image, allowing your imagination to vividly see, hear. Or touch one detail after another’.

Deze introductie stuurde me in een ontspannen en vredevolle mood waardoor ik met een open hart kon beginnen met lezen. Ik zeg het niet vaak, maar lees asjeblieft de introductie voor je begint met lezen, het voegt enorm veel toe aan je leesbeleving.

De gedichten zijn opgedeeld in thema’s per hoofdstuk. Om een beetje een idee te krijgen hoe ze zijn opgedeeld heb ik even alle thema’s overgenomen: Finding myself, The mother line, Gathering our inner strenghts, Finding heaven in mother earth, For all our needs, At work, Grateful for everything, Our darkness, On our spiritual and mystical experience en Love.

Ik heb ze op volgorde gelezen de eerste keer dat ik het boek las (ja ja, ik heb alles ondertussen al meerdere keren op verschillende manieren gelezen) en de hoofdstukken sloten perfect op elkaar aan. Maar, zoals Grabowsky in de introductie al zegt, je kan dit boekje op elke pagina openslaan en in elk hoofdstuk beginnen.

En het eerste ‘gedicht’: wow, wow, wow. Mijn eerste leeservaring was heel intens. Natuurlijk moet ik dit met jullie delen en ik hoop dat jullie dit net zo mooi vinden als ik:

The way of the Three Steps: A Native American Way to Begin the Day

STAND ON MOTHER EARTH. FACE ANY DIRECTION YOU CHOOSE.
(TAKE ONE STEP FORWARD, AS YOU LOOK ABOUT, UP ANND DOWN):
O Great, Holy Spirit, I take this step into the day you have given
    I embrace all I see – the season, the wind, the fragrances, the
    weather. Let me always accept the day given with a greatful heart.

(TAKE ANOTHER STEP FORWARD).
O Spirit of Life, I put my arms around myself, all that I am, all that I
    can be. I stand here in my own history, wit hall my mistakes and
    victories. I hold all those I will meet today, in my journeying and in

    my work. I try to walk gently on this earth. Let me walk gently
through the lives of my work companions and friends. Though they
make way form my passing, may they spring back, neither broken
nor bruised.

(TAKE ANOTHER STEP FORWARD).
O, Glorious Spirit of Mystery, I put my arms around you. I do not
Know what will happen to me today, but I accept it. Give me a
heart of courage and believing, so I may put my trust in you, and
fear nothing.            
                                                        
  From the Plains tribes: Native American.
                                                                             Recorded by José Hobday.

Ik heb veel nieuwe schrijfsters ontdekt door dit boekje. Vooral de gedichten geschreven door inheemse Amerikaanse vrouwen was iets totaal nieuws voor me. Ik heb al eerder kennis gemaakt met gedichten over de natuur en de aarde, maar dat was meer vanuit een ‘westers’ oogpunt. Maar dit was heel anders, er ging een wereld voor me open en mijn gevoel over de natuur werd breder, intenser en mooier. Ik denk dat je het moet lezen om te ervaren wat ik bedoel, maar deze gedichten waren mijn absolute favorieten.

Iets anders geweldigs over dit boek. De gedichten in dit boekje raakten me op gebieden waarvan ik niet eens wist dat ik iets zou voelen. Het is voor mij makkelijk om binnen mijn comfort zone te blijven met gedichten (vooral ook omdat ik nog heel nieuw ben met poëzie) maar in dit boekje gooide me in nieuwe thema’s en nieuwe poëzievormen. Ik voel me echt vereerd dat ik dit boekje heb mogen ontdekken en lezen. Het is een boekje dat me altijd dierbaar zal blijven en waar ik vaak terug op zal komen.

Veel van de gedichten zijn best spiritueel en het (vrouwelijke) Goddelijke is veel aanwezig, desondanks denk ik dat er voor iedereen veel moois uit te halen is en ik zou het daarom nog steeds iedereen aanraden.

Dit is een boek dat me ze zo geraakt en gevoeld heeft, me gehoord heeft dat het voelt alsof mijn leven is veranderd. Heel intens ja, maar zo is het echt. En dit is wanneer ik het meest gelukkig wordt van lezen.

Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: